31 mars 2009

Stenålder

Funderar på att testa stenålderskost ett tag, eller paleodiet som det också kallas. Vet dock inte hur jag ska vänja mig av med framförallt bröd och choklad på bästa sätt. Och om det ens är värt det... Gillar ju tanken på att begränsa antalet "giftiga" och konstgjorda ämnen man stoppar i och på kroppen. Men är lite skeptisk till om man får i sig tillräckligt mycket energi och näring för att orka träna. Å andra sidan, man behöver ju inte köra det strikt, utan bara "åt det hållet" kanske. Enligt Jonas Coltings filosofi. Eller nåt...

29 mars 2009

Det vänder?

Nu har jag kommit till en punkt där jag faktiskt längtar efter att få komma ut i den friska luften och röra på mig. Idag var jag egentligen väldigt hungrig och det började bli sent (typ 19-tiden) men jag var såå sugen på att komma ut och andas lite fräsch luft. Och det var såååå skönt! Sprang för första gången på väldigt länge över 5 km utan att pausa och gå emellan. Inte går det fort, men är väl bättre att ta det långsamt och kunna hålla ut längre! Hoppas det håller i sig!

26 mars 2009

Nu är det officiellt

Jag fick mitt klassikerdiplom idag. Så nu är jag verkligen en Klassiker på riktigt! Klassiker nr 5601 i ordningen (av kvinnor som gjort En Svensk Klassiker) närmare bestämt. Undrar var jag ska hänga upp det någonstans så det ser riktigt skrytigt och fint ut ;-)

20 mars 2009

Shopping

Som sig bör när man är på semester har jag shoppat lite också. Insåg idag när jag skulle börja packa att det i princip bara var träningsgrejer. Ganska tråkigt kanske, inga fancy fashion clothes :) Resultatet finns i allafall här. Dock är jag fortfarande väldigt sugen på att köpa en Garmin Forerunner 405 också, de kostar 350 dollar här, ca 20% mindre än hemma alltså. Men det får vänta ett tag tror jag. Kanske dollarn sjunker lite till nu när den väl börjat sjunka igen?

19 mars 2009

Amerikaner och vapen...

Hälsade på pojkvännen på jobbet idag för en äkta amerikansk matlåde-lunch. Amerikanerna hade tänkt att de skulle visa upp sig med sin goda sida för mig men kom efter en stund på sig med att prata om polygami och slutade för en (väldigt) kort stund att prata, tills de förstod att de inte chockat mig särskilt svårt (!). Därefter följde dock en väldigt intressant diskussion om vapen och huruvida en amerikan behöver ett välfyllt vapenskåp eller inte. Jag är glad att jag inte gav mig in i diskussionen, för den var tidvis ganska hetsig, mest var det den ena vapenförespråkaren som hetsade upp sig själv! Intressant också att notera att de som var vapenmotståndare hade en mycket lugnare framtoning och en mycket mer accepterande inställning till förespråkarna än tvärtom...

Mycket av tiden på dagarna har jag spenderat med att gå runt på Phillys gator (snitt 15000 steg per dag, det känns i fötterna!) och man ser många intressanta saker, ett axplock nedan:

  • I USA ser parkeringsautomaterna ut att vara från antiken eller så, men så är det ju enligt pojkvännen ett "o-land" (mittemellan i- och u-land!) också!


  • En steak är inte som man skulle kunna tro en saftig köttbit, utan en macka med köttslamsor! Se kycklingvarianten med ost (såklart!)


  • Det är väldigt lätt att bli "lurad" av amerikanska butikssäljare, eftersom dessa är mycket mer tränade i att prata (amerikaner har ju speech på schemat i skolan)

  • I USA kan man sätta sig att läsa böckerna i en bokaffär, det verkar rätt vedertaget. Alla bokaffärer verkar också ha ett Starbucks inlemmat i sig, så man kan sitta länge. Jag har testat detta, men tog för säkerhets skull med min egen bok :)

  • Amerikaner ber om ursäkt för ALLT, i de mest oväntade situationer. Mötte tex en löpare på en ganska bred trottoar häromdagen, han sade "Excuse me" och log generat när han sprang förbi. Vid ett övergångsställe lite senare gick en kvinna mot rött och höll på att bli överkörd. Hon hoppade tillbaka upp på trottoaren och skrek åt bussen: You fucking moron!! Damn you! Varpå hon vände sig till oss som också stod och väntade och sade med ett leende: I'm sorry

  • Skyltdockorna här är anpassade efter de rådande idealen. Det innebär att de är pinnsmala, precis som hemma, men har silikonliknande gigantiska tuttar som står rakt ut!!

  • Det regnar väldigt lite här, idag är första dagen sedan jag kom hit! Kanske är det orsaken till att träden aldrig slår ut, trots att det enligt svenska mått varit full vår hela tiden här. Dock börjar det komma små knoppar här och var nu.
Har utnyttjat gymmet som finns i huset där pojkvännen bor, några gånger i allafall. Men man blir nästan knasig i huvudet av det, eftersom allting är i miles när man springer, cyklar eller crosstrainar. Crosstrainern är dessutom högst instabil och gjort för personer med betydligt längre armar än mig (det säger inte lite!). Dessutom får man bara köra max 25 min på crosstrainern innan den automatiskt går ner i cool down-läge. Den går dock att starta om manuellt. Kanske är det en säkerhetsfunktion som behövs i USA, för att tillverkaren inte ska bli stämd om någon kör för länge och får hjärtattack...

13 mars 2009

Fusk-klassiker!

Idag kom ett nyhetsbrev från En Svensk Klassiker. Det har tydligen beslutats att eftersom det är så många som kommer att få sin Klassiker "förstörd" för att de inte "hunnit" anmäla sig till Vätternrundan innan det blev fullt, så kommer en särskild runda att ordnas för 200 personer den 30 maj. Ja, stackars, stackars dem som inte på ett helt år hittat en enda stund då de kunnat anmäla sig till det riktiga loppet!! För det kom väl som en blixt från klar himmel att de skulle göra en Klassiker och var tvungna att ANMÄLA sig till loppen??

Om man väljer detta alternativ (som jag inte förstår varför det ens erbjuds), så borde man bara få kalla sig fusk-klassiker. Man behöver inte trängas med alla andra cyklister, det finns inga stopptider, man behöver inte ens ha klarat att skicka in en anmälan, de kommer ha följebil hela tiden, som servar dem och där man får ha en egen ryggsäck med grejer. HELT andra förutsättningar än på den riktiga rundan! Dessutom går man ju miste om hela upplevelsen som Vätternrundan faktiskt är!

Nä, inga gräddfils-lopp tack! Kanske kan man utnyttja det på Vasaloppet nästa år om man inte vill stå i första backen och trängas med 15 000 andra utan hellre vill vara själv i spåren, som då inte riskerar att åkas sönder. Bara att klaga på att man inte "hann" anmäla sig... Smidigt!

9 mars 2009

Det luktar u-land…

När jag ankom Philadelphia International I fredags hade jag förberett mig på en lång och plågsam kö till Immigration. Men där var öde och efter endast fem minuter var jag igenom kontrollen, hade hämtat min väska och passerat tullen. Dessutom varit på toaletten! Pojkvännen (och tydligen även hans arbetskamrater) blev mäkta förvånad, något sådant hade de aldrig hört talas om. Nybörjartur??

Det första som slog mig när jag kom ut i Philly-verkligheten var att det luktade u-land! Jag kunde dock inte riktigt placera lukten, eller varför jag associerade det med u-land. Ju mer vi rörde oss på Phillys gator, desto påtagligare blev också associationen och den störde mig mer och mer. Till slut kom jag också på vad det var. Det luktar precis som på Kuba här! Och eftersom husen här är byggda lite i samma stil blev associationen mer påtaglig. Jag kände mig förflyttad till ett Havanna där byggnaderna renoverades senast för ett antal decennier sedan och där diverse konstiga lukter blandas på gatorna. Eftersom lukten även här är så påtaglig har jag lite svårt att känna mig som att jag är i “det mest utvecklade landet i världen”.

Tröttheten tog mig väldigt tidigt i fredags kväll, och jag lyckades knappt hålla mig vaken tills middagen var färdigäten. Innan dess hade jag fått se delar av Phillys centrum, delvis för att en kudde skulle inhandlas till mig. Den möblerade lägenheten där pojkvännen bor är ganska spartanskt utrustad… Innan vi rörde oss mot centrum tog vi en fika på Mugshot, ett kafe alldeles i närheten av där vi bor. Jag intog en fantastisk Peanut butter bomb tillsammans med pepparmintte serverat i den största tepåsen jag sett!

Gårdagen inleddes med pannkaksfrukost på Darlings kafe, som fått priser för sina cheesecakes, som finns i ett otal varianter. Har ännu inte prövat någon av dem, men tror jag kanske ska göra det i eftermiddag. Därefter började sightseeing i Phillys centrala delar, och för att tillryggalägga detta krävs mååånga steg, närmare 20000 per dag har det blivit. Så även om träningen hittills blivit lidande har det blivit motion på annat vis. Amerikanerna har hittills inte imponerat på mig med sin kokkonst, några exempel finns på flickr, t ex den Chicken barbeque-pizza som jag åt i lördags. Inte särskilt delikat…

Känner mig dock lite som en lantis här, blir fascinerad av alla höga hus och stora saker. Bilar som kör som de vill, eftersom trafikljus tydligen bara är vägledande och inte något att egentligen bry sig om. Bilarna har för övrigt inte någon registreringskylt fram och ser därför allmänt skumma ut. Alla bakverk är också stora, ungefär tre gånger så stora som hemma. Kanske också därför amerikanerna är typ tre gånger så stora som hemma. Pojkvännen hävdar dock att det är jag som framkallar de feta amerikanerna, eftersom han tidigare inte sett så många av dem som nu när jag kommit hit… Eller så är det solskenet (det har varit ca 20 grader varmt i helgen) som fått dem att komma ut och bränna fett, som han sa…

Fick mig en tur på pojkvännens jobb igår, och därefter spenderades en del tid i en riktigt gigantisk amerikansk bokhandel (i USA är det helt OK att läsa böckerna i affären), där det fanns många intressanta böcker. T ex en bilderbok för vuxna om hur man handlar mat. På vänstersidan visades vad man INTE skulle handla (för att det var fett eller med mycket kalorier), på högersidan visades vad man skulle köpa. Med bilder såklar, så man bara behövde ha med boken och leta efter dess like i affären…

3 mars 2009

Experiment

Testade ett nytt recept idag:

2 ägg
3 msk honung
1/2 tsk bikarbonat
2-3 droppar rosmarinolja

Därefter 2 liter vatten, 2 msk äppelcidervinäger

Gissa vad det var, den som kan!